OBIECTIVELE COLEGIULUI ASISTENTILOR MEDICALI
DIN ROMANIA

 

    Infiintat de catre asistentii medicali, Colegiul Asistentilor Medicali din Romania se doreste a fi un organism ce apara prestigiul si demnitatea acestora.

    Drepturile si interesele profesionale ale membrilor Colegiului Asistentilor Medicali din Romania reprezinta unul din obiectivele noastre prioritare.

    Profesia de asistent medical ne expune la numeroase riscuri. Practica profesionala ne-a aratat ca asistentul medical se expune la pericole nepevazute ce rezulta din lucrul cu omul, aceasta fiinta a naturii fragila si delicata. De aceea, Colegiul Asistentilor Medicali din Romania are in vedere implementarea unui cadru legal care sa asigure profesiei de asistent medical o autonomie. Ca acest lucru sa se materializeze cat mai curand, este necesara crearea unui cadru legislativ solid; asezarea profesiei de asistent medical pe fundamente solide care sa garanteze autonomia profesiei, respectul fata de om si respectarea ierarhiei din cadrul echipei medicale. Nu trebuie sa uitam faptul ca tot timpul, asistentul medical face parte din echipa medicala care acorda ajutor specializat pacientului. De aceea, adoptarea Legii Exercitarii Profesiei de Asistent Medical este primul pas spre formarea unui cadru legislativ adecvat.

    Dupa aprobarea in cadrul Parlamentului Romaniei a acestei legi, urmatorul obiectiv va fi stabilirea normelor de etica si deontologie profesionala ale asistentului medical. Codul de Etica si Deontologie Profesionala a Asistentului Medical este absolut necesar pentru stabilirea limitelor responsabilitatii profesionale.

    Ca organism profesional, Colegiul Asistentilor Medicali din Romania stimuleaza si activitatea de cercetare in acest domeniu. In acest sens, s-au organizat intalniri stiintifice, sesiuni de comunicari, congrese, simpozioane, cu scopul realizarii unui schimb real de experienta intre asistentii din diferite specialitati atat din tara cat si din strainatate.

    Un alt obiectiv important pentru activitatea noastra, il constituie alcatuirea Registrului National al Asistentului Medical din Romania. Importanta alcatuirii acestui registru rezulta din continutul acestuia, prin el intentionandu-se alcatuirea unei evidente exacte a tuturor asistentilor medicali cu drept de libera practica profesionala din reteaua sanitara de stat si privata.

rotit.gif (14140 bytes)