NOI ATITUDINI IN PRACTICA DE INGRIJIRE A SANATATII

 

VALENTINA GARBACEA
Asistenta medicala principala
Director de Ingrijiri – Spitalul Municipal Brasov

 

Orice activitate ce se doreste a fi profesionala urmareste sa se sprijine pe date stiintifice.
Cu toata diversitatea teoriilor si conceptelor despre ingrijiri ele toate au o anumita intelegere privind persoana ingrijita, sanatatea, ingrijirile.
Sunt identificate trei cai de asigurare a ingrijirii:

    1. Autoingrijire
    2. Ingrijire de acoperire
    3. Ingrijire profesionala
  1. Autoingrijirea este in general recunoscuta ca fiind ingrijirea prin acele activitati umane fundamentale din viata de zi cu zi care contribuie la sanatate si bunastare. Normal, indivizii se pot ingriji singuri si nu au nevoie de ajutor profesional. Recunoasterea momentului cand pacientii sunt capabili sa reinceapa autoingrijirea si incurajarea sa faca acest lucru, ca o indatorire a asistentului medical.
  2. Ingrijirea de acoperire (indirecta) este tipul de ajutor care este acordat de catre rude, prieteni, vecini atunci cand este necesar unor oameni care au disabilitati sau care sunt bolnavi, oferindu-li-se posibilitatea de a ramane in propria casa. Este incurajata atitudinea de ingrjijire in comunitate si conserva putinele sale resurse. Asistentii pot fi chemati pentru consiliere.
  3. Ingrijirea profesionala (directa) este cea care necesita cunostintele, aptitudinile si atitudinea de specialist ale unui asistent calificat.

Ingrijirea profesionala poate fi acordata intr-o varietate de amplasamente, spitale, alte institutii sau in comunitate si se refera la: asessment-ul fizic, afectiv, instruirea clientului si familiei in executarea anumitor tehnici de ingrijire, educatie pentru sanatate, administrarea tratamentelor, exercitii de recuperare, etc.

O alta abordare a ingrijirii este:

Asistentii medicali trebuie sa fie activi profesional in a decide cu persoana in cauza si cu alti profesionisti care tip de ingrijire este mai potrivit pentru individ.

Activitatea asistentei se refera la sanatate ca si la boala si priveste intreaga durata a vietii, de la conceptie la moarte.

Caracteristica esentiala a organismului uman este faptul ca omul nu este un simplu produs biologic, ci un produs bio-psiho-social, ceea ce face ca echilibrul sau sa depinda in mare masura de vitalitatea lui spirituala, de buna dispozitie, de vointa si bucuria de a trai.

Viata este un fenomen esential al existentei, este cel mai de pret lucru pe pamant.

Sanatatea este o sursa pentru viata de fiecare zi, trebuie sa fie considerata ca o stare pozitiva si nu lipsa bolii.

Boala, durerea, suferinta, neputinta, moartea, sunt traite ca o expresie a caracterului finit al omului biologic, cate odata mai mult inconstient decat constient.

Oamenii sunt afectati de bolile trupului si sufletului, dar cel mai mult se confrunta cu aceasta realitate problematica asistentii medicali.

Cei ce au imbratisat aceasta profesie sunt chemati sa aline suferintele, sa ofere sprijin, sa ajute indivizii sa se ocupe de propria sanatate, sa transforme "a fi bolnav" in "a fi sanatos".

"Viata, acest dar pretios, dumnezeiesc este adeseori cu adevarat numai in mainile asistentei" (Florence Nightingale)

Profesia medicala este o profesie unica, care abordeaza persoana in intregime.

Scopul activitatii asistentilor medicali este de a asigura si spori calitatea vietii, ceea ce se poate realiza prin intelegerea persoanei umane in complexitatea si unicitatea sa, cat si prin adoptarea unui sistem de valori.

Valorile reprezinta motivatia puternica a comportamentului, afectand deciziile etice. Examinarea valorilor poate ghida optiunile etice in practica profesionala, clarificarea acestora contribuind la functionarea la un nivel superior de rationament moral. Scopul clarificarii valorilor este de a facilita autointelegerea.

Autoevaluarea valorilor personale si ale valorilor profesionale ofera un tablou mai complet al sistemului total de valori.

In acest sens, am intocmit un chestionar cu intrebari orientate spre clarificarea valorilor personale si profesionale, pe care l-am adresat unui numar de 60 asistente medicale.

CLARIFICAREA VALORILOR

VALORI PERSONALE VALORI PROFESIONALE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am concluzionat faptul ca valorile personale ale asistentilor medicali sunt in general compatibile cu valorile profesiei.

In activitatea noastra pot aparea si dileme, deoarece nu ingrijim numai bolnavi ai caror valori corespund cu ale noastre. Aici intervine "arta morala a ingrijirii", deci natura umana trebuie cunoscuta in profunzime. Activitatea noastra trebuie centrata spre persoana, noi trebuie sa gasim modalitatile de a concilia diferentele care apar intre valorile pacientului, valorile personale si valorile profesiei.

Misiunea asistentei medicale in societate, este de a ajuta indivizii, familiile, grupurile, sa-si determine, sa-si realizeze potentialul fizic, mental, social, sa se autocunoasca in contextul plin de provocari ale mediului in care traiesc, muncesc, sa gandeasca pozitiv, sa se autocorecteze.

In spital sau in comunitate deseori activitatea noastra a asistentilor medicali este subestimata, uneori subevaluata. Trebuie sa sprijinim colegii pentru a depasi cu totii mentalitatea de simplu executant al unei ocupatii si asumarea statutului de profsiune autonoma. Ca profesionisti, pentru schimbare avem nevoie de perceptie, comunicare deschisa, onesta, sensibila.

Asumarea faptului ca suntem profesionisti decurge din varietatea interventiilor planificate, realizate si evaluate, care concura la promovarea starii de sanatate, prevenirea imbolnavirilor, ingrijirea pentru ameliorarea, vindecarea dupa caz, sau asistarea in ultimele momente ale vietii.

Scopul nostru major este atingerea unui si mai inalt grad de profesionalism in practica ingrijirii, ceea ce presupune cresterea numarului de atribute profesionale si introducerea in practica a standardelor culturale, etice si profesionale adecvate culturii specifice, comunitatii - aplicand teoria pornind de la macrosistem la microsistem.

Este necesara umanizarea ingrijirii, valorizarea pacientului, respectarea drepturilor lui.

Activitatea noastra sa fie condusa dupa dimensiunile valorii:

Responsabilitatea face parte din nobletea profesiei noastre.

Pe langa instruirea tehnica, asistentii medicali sa fie implicati in filozofia dezvoltarii sanatatii, sa elaboreze programe de imbunatatire a calitatii vietii, sa le implementeze.

In exercitarea profesiei, asistentul medical avand in centrul actiunilor sale omul, trebuie sa respecte fiinta umana conducandu-se dupa principiile bioeticii medicale, umanismului si legile moralei, actionand in interesul bolnavului al comunitatii.

Principiile bioeticii medicale :

Prima lege morala :

A doua lege morala :

Activitatea noastra, a asistentilor medicali este stiinta vietii si a mortii, este o intalnire dintre "o incredere" si "o constiinta", cere vocatie, daruire, respect, sacrificiu, empatie, profesionalism .

rotit.gif (14140 bytes)