CODUL DE ETICA SI DEONTOLOGIE
AL ASISTENTULUI MEDICAL DIN ROMANIA

 

VARGANICI COSTICA
NACU BRINDUSA
Comitetul Director Filiala C.A.M.R. SUCEAVA

 

I GENERALITATI

Art.1. Codul de etica si deontologie al asistentului medical din Romania exprima criteriile minimale ale comportamentului pentru persoanele ce practica profesia de asistent medical.

Art.2. Codul de etica si deontologie profesionala se completeaza si se modifica in functie de legislatia statului roman, cu exceptia principiilor fundamentale cu caracter universal.

Art.3. Nerespectarea prevederilor Codului de etica si deontologie al asistentului medical din Romania atrage sanctiuni pana la retragerea sau neacordarea avizului pentru obtinerea autorizatiei de libera practica sau neacordarea reavizarii autorizatiei de libera practica medicala.

II PRINCIPII UNIVERSALE

Art.4. Asistentul medical nu trebuie sa se faca vinovat de omucidere sau vatamare corporala asupra fiintei umane in mod constient, intentionat, din neglijenta, din incompetenta sau alte motive legal imputabile, cu exceptia legitimei aparari.

Art.5. Asistentul medical nu poate fi vinovat de furt, cu exceptia situatiilor in care prin asemenea fapta se salveaza vieti umane sau se evita deteriorarea grava a sanatatii umane, fara ca prin aceasta actiune sa se pericliteze alte vieti sau sanatatea altor persoane.

Art.6. Asistentul medical, ca aparator al vietii si sanatatii umane, nu are dreptul de a intretine relatii sexuale aberante sau impotriva naturii.

Art.7. Asistentul medical trebuie sa fie apt din punct de vedere psihic pentru a-si asuma raspunderea pentru toate actele sale profesionale.

Art.8. Asistentul medical va manifesta respect fata de viata umana chiar de la inceputurile ei, chiar si atunci cand e supus constrangerii.

Art.9. Asistentul medical profeseaza fara a manifesta nici un fel de discriminare in functie de rasa, nationalitate, religie, apartenenta etnica, apartenenta politica, sex, varsta sau stare sociala.

Art.10. in toate cazurile in care nu exista reglementari legale primeaza interesele pacientului.

Art.11. Asistentul medical nu va utiliza cunostintele sale de orice fel contrar legilor umanitatii.

Art.12. Asistentul medical nu va divulga secretul profesional decat in conditiile legii.

III PRINCIPII COMUNE

Art.13. Asistentul medical nu poate intretine relatii sexuale cu pacientul sau rudele acestuia pana la gradul 2 inclusiv, cu exceptia casatoriei.

Art.14. Asistentul medical nu poate minti, exceptie fac cauzele in care medicul recomanda o alta conduita doar fata de pacient, daca prin aceasta nu se provoaca ascunderea culpei profesionale, incompetentei, neglijentei sau ilegalitatii.

Art.15. Asistentul medical nu are voie sa recomande, sa faca propuneri, sa faca propaganda, sau sa desfasoare actiuni in favoarea actelor sexuale anormale sau contra naturii.

Art.16. Se interzice asistentului medical consumul de droguri cu exceptia cazurilor in care exista prescriptie medicala legala.

Art.17. Se interzice asistentului medical sa participe la transportul, depozitarea, distribuirea si vanzarea de droguri, precum si la orice fel de actiuni propagandistice in acest sens.

Art.18. Nu este admis ca asistentul medical sa consume bauturi alcoolice in timpul exercitarii profesiei, cat si intr-o perioada de timp premergatoare ce ar afecta in orice mod exercitarea profesiei. Exercitarea profesiei sub influenta alcoolului constituie circumstanta agravanta.

Art.19. In timpul liber asistentul medical nu are voie sa consume o cantitate de bauturi alcoolice ce l-ar impiedica sa acorde primul ajutor in orice situatie in mod competent.

Art.20. Abaterile de la bunele moravuri sunt interzise, pentru ca aduc atingere onoarei de asistent medical si scad increderea pacientului. Scaderea increderii pacientului constituie un factor de agravare a bolilor.

Art.21. Asistentul medical nu are voie sa denigreze public colegii din echipa medicala in mod nejustificat.

Art.22. Orice acuzatie publica impotriva membrilor echipei profesionale trebuie urmata de sesizarea organelor de jurisdictie profesionala si probata legal.

Art.23. Asistentul medical are obligatia de a se opune oricarei vatamari corporale si de a sesiza organele competente in 48 de ore de la aflarea unor date despre astfel de actiuni.

Art.24. Asistentul medical nu va admite luarea sau darea de mita in exercitarea profesiei.

Art.25. Tainuirea faptelor de luare sau dare de mita in domeniul sanatatii, precum si ascunderea, distrugerea sau denaturarea unor probe legale privind savarsirea infractiunii de mituire constituie complicitate la infractiune.

Art.26. Asistentul medical va mentine prin toate mijloacele legale onoarea si traditia profesiei.

Art.27. Asistentul medical va pastra orice secret incredintat de pacient chiar si dupa decesul pacientului si nu va folosi secretele aflate de la pacienti in timpul exercitarii profesiei in interesele proprii sau in interesul unor terte persoane.

Art.28. Asistentul medical trebuie sa manifeste respect fata de pacient.

Art.29. In toata perioada exercitarii profesiei de asistent medical, trebuie sa existe respect pentru cei ce au contribuit la inventarea profesiei.

Art.30. Asistentul medical trebuie sa respecte legea. Nu constituie culpa profesionala daca prin incalcarea legii se salveaza vieti sau se evita vatamari corporale, daca prin aceasta nu se pericliteaza alte vieti sau integritati corporale.

Art.31. Asistentul medical nu poate face parte din asociatii sau organizatii cu caracter terorist sau religios ce actioneaza impotriva vietii si sanatatii umane.

Art.32. Din timpul exercitarii profesiei asistentul medical nu are dreptul de a face prozelitism sau propaganda cu tenta de prozelitism.

Art.33. Exercitarea profesiei nu poate constitui motiv de santaj.

Art.34. Asistentul medical va respecta ierarhia profesionala si va respecta dispozitiile legale ale sefilor sai daca acestea nu contravin prezentului Cod de etica si deontologie.

Art.35. Aplicarea acestui Cod de etica si deontologie va fi detaliata printr-un Regulament de aplicare.

Art.36. Acest Cod de etica si deontologie profesionala intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data adoptarii lui.

rotit.gif (14140 bytes)