PUNCTE DE VEDERE PRIVIND INFLUENTA FENOMENULUI DE  TRANZITIE
ASUPRA NORMELOR DEONTOLOGICE

Marian Pandelescu
Asistent sef coordonator
Spitalul Clinic nr. III Craiova

Viorel Gavrilescu
Asistent sef clinica Dermato-venerice
Spitalul Clinic nr. I Craiova,
– presedinte C.A.M.R. – filiala Dolj –

 

Deontologia, conform dictionarului, este disciplina care se ocupa cu datoriile ce trebuie indeplinite, sau totalitatea regulilor si a uzantelor care reglementeaza relatiile dintre medici in ceea ce priveste clientela lor. Tinand cont de prima definitie, este firesc sa extindem exigentele deontologice si asupra activitatii asistentului medical, sau mai concret, in practica medicala trebuie sa vorbim despre deontologia echipei de ingrijire medicala.

Notiunea de deontologie nu poate fi despartita de cea de morala sau de etica profesionala, pentru ca intr-o societate democratica, stabila si prospera, exigentele deontologice provin, in mare masura, din exigentele morale. Pornind de la acest fapt, putem sa tragem concluzia ca respectarea normelor deontologice intr-o societate in tranzitie, cu slabe performante economice, cu o minima autoritate a institutiilor de stat, cu o constiinta maltratata de conditiile economice si sociale precare, este influentata puternic de acestea.

In activitatea lor asistentii medicali sunt expusi si supusi mai multor cauze ce duc la incalcarea normelor deontologice.

Dintre aceste cauze vom enumera si explica cateva:

Salarizarea neadecvata importantei si complexitatii muncii depuse

Intr-o societate de tranzitie, greutatile materiale ale indivizilor pot determina comportamente eronate, motivate de necesitatea asigurarii unui trai cat mai decent. O salarizare corespunzatoare in aceasta situatie, nu ezolva definitiv problemele deontologice, cat timp vor actiona celelalte cauze.

Exemplele de parvenire economica oferite de societate

sunt una din cele mai importante cauze de abatere de la normele deontologice. Coreland prima cauza cu aparitia in anturaj a unor persoane care-si fauresc o situatie materiala calcand in picioare orice norma morala sau deontologica, fara ca institutiile abilitate sa corecteze aceste abateri sa intervina, acestea pot deveni proaste exemple pentru asistentii medicali. Corectarea acestei cauze este poate cea mai mare problema a societatii romanesti din acest moment al tranzitiei, deoarece presupune masuri ferme de combatere a coruptiei, a evaziunii fiscale, de consolidare a institutiilor statului si nu in ultimul rand, de educare si instruire in concordanta cu necesitatile societatii tinta a fenomenului de tranzitie.

Labilitatea principiilor care stau la baza filozofiei de viata a individului

La alegerea si consolidarea principiilor de viata ale unui individ contribuie mai multi factori cu sunt: capacitatea intelectuala, nivelul de instructie, influenta mediului familial, influenta anturajului, religia, constiinta, viciile dobandite, etc.

Dintre toti acesti factori cel mai important este constiinta individuala, influentata de constiinta sociala si determinata de conditiile obiective de existenta ale societatii in acest moment.

Indiferenta factorilor de decizie fata de activitatile prestate in institutie

Pentru a intelege mai bine aceasta cauza trebuie sa spunem ca legea, norma, reprezinta pentru individ un inlocuitor de constiinta, fapt valabil si pentru colectivitate. In cazul in care in institutia in care lucreaza asistentul medical, legile si regulamentele nu sunt aplicate cu strictete, pot sa apara abateri de la normele deontologice in cazul unor indivizi cu un sistem de valori si o constiinta insuficient consolidata.

Mituirea de catre pacientii care nu-si cunosc drepturile sau doresc obtinerea unor avantaje care incalca regulamentele.

Lipsa cunostintelor despre functionarea sistemului sanitar si necunoasterea drepturilor ce le revin prin aplicarea Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate fac ca pacientii sa ofere recompense cadrelor medicale pentru a fi mai bine ingrijiti si pentru a se simti mai protejati. O alta cauza a oferirii de recompense materiale este conditionarea actului medical de catre cadrul medical, situatie ce, din pacate, mai exista in spitalele noastre. A treia categorie de recompense este data pentru obtinerea de servicii de care persoana respectiva nu trebuie sa beneficieze.

Spiritul de solidaritate prost inteles

In unele situatii in care colegii incalca normele deontologice, constient, dar dintr-un prost inteles spirit de echipa ii aparam sau agravam incalcarea normei.

Slaba pregatire profesionale din cauze personale sau de sistem

Dezinteresul personal in timpul procesului de invatamant pentru aprofundarea notiunilor deontologice, sau lipsa de interes a profesorilor pentru predarea acestor notiuni, duce mai tarziu in timpul desfasurarii activitatii la incalcari ale normelor de etica si deontologie.

Ca o prima concluzie putem spune ca situatia economico-sociala dintr-o colectivitate poate modifica raspunsul individului la indeplinirea obligatiilor deontologice.

Concluzia finala este:

Pentru a putea trece peste tentatiile oferite de o societate in tranzitie, de a incalca normele deontologice este nevoie, in primul rand de vointa si efortul individual pentru a ne asuma normele de morala. Dezvoltarea constiintei individuale este singura modalitate normala de dezvoltare a constiintei sociale.

rotit.gif (14140 bytes)