PLEDOARIE PENTRU COMUNICAREA INTERPERSONALA
SAU ARTA DE A VINDECA PRIN CUVANT

 

dr. GEORGETA NEGOITA
Promovarea Sanatatii - Directia de Sanatate Publica Brasov

 

Fiinta umana ramane in centrul preocuparilor oamenilor cu "gulere albe". Omul este acel "raison d'être" al profesiei noastre caci, prin medicina omul poate deveni mai bun, mai afectiv si mai generos.

Morala profesiunii medicale este constituita din norme de comportament profesional, iar etica profesionala reprezinta respectarea acestor norme.

Prin activitatile noastre, prin comportamentul nostru nu trebuie sa dezmintim increderea bolnavului in medic si in medicina. Etica arata ca esential in atitudinea morala este "a fi si nu a avea". Esenta morala este de fapt altruism, abnegatie, asumarea responsabilitatii medicale si nu posesiune de bunuri, egoism si indiferenta.

}ndatoririle etice ale profesionistilor din domeniul sanatatii sunt:

Toate acestea se pot realiza prin respectarea unor norme de comportament ce vizeaza grija fata de bolnav, respectarea intereselor societatii, a consimtamantului bolnavului, a secretului medical.

Fara o interiorizare a convingerii ca aceste norme trebuie promovate si respectate, nici nu poate fi vorba de o constiinta morala profesionala.

Indiferent de posibilitatile tehnice, mai ales in cazurile in care acestea nu mai ajuta, atat medicul cat si asistenta trebuie sa ramana mai intai de toate oameni, care prin actiunea lor sa respecte integral interesele omului bolnav dar si interesele societatii.

Comportamentul bazat pe "solutii standard" nu este viabil datorita complexitatii vietii profesionale medicale. Comportamentul se bazeaza deci pe optiuni valorice care ofera criterii de judecata etica la fiecare caz in parte.

Respectarea principiilor deontologiei medicale (ale intrajutorarii si umanismului) transforma medicina din stiinta in arta.

Medicina este jumatate stiinta, jumatate arta. Arta medicala pentru a fi desavarsita trebuie sa izvorasca din dragoste si asa omul devine mai afectiv, mai bun, mai generos. Dar medicina viitorului este medicina omului sanatos. Daca secolul al XIX-lea a fost pentru medicina un secol al diagnosticului, secolul al XX-lea al terapeuticii, secolul XXI va fi un secol al profilaxiei. Cu alte cuvinte asistam la o reactualizare a conceptului de profilaxie (concept vechi de mai bine de doua milenii) si aceasta din mai multe considerente:

  1. dezvoltarea unei medicini supraspecializate cu tehnologii de varf in diagnosticul si tratamentul bolilor nu a dus la imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor asa cum se astepta;
  2. medicina moderna nu a reusit sa inlature inechitatile in ceea ce priveste sanatatea intre populatii definite geografic sau economico-social;
  3. imbatranirea populatiei, prelungirea supravietuirii persoanelor cu afectiuni cronice au dus la cresterea cheltuielilor pentru ocrotirea sanatatii si a volumului ingrijirilor medicale;
  4. s-a schimbat stilul de viata al oamenilor, iar cel putin patru componente ale stilului de viata se pot constitui in factori de risc pentru sanatate (alcool, tutun, obezitatea, consum de droguri);
  5. stilul de viata nesanatos este responsabil de mai mult de jumatate din anii de viata prematur pierduti;
  6. s-a schimbat tabloul morbiditatii si mortalitatii, pe primele locuri fiind "bolile civilizatiei" si nu bolile infectioase.
  7. promovarea unui stil de viata sanatos menit a maximiza sanatatea, bunastarea si implinirea umana reprezinta efortul conjugat al persoanei insasi dar si a intregii comunitati;
  8. elementul esential in luarea deciziilor cu privire la sanatate este comunicarea interpersonala.

Comunicarea umana este plina de probleme si de dificultati si de aceea se poate constitui in motiv de insucces
al programelor de sanatate (in problema ingrijirilor primare).

Prin comunicarea interpersonala se urmareste modificarea comportamentului nesanogen intr-unul sanogen si mentinerea acestei schimbari.

Comunicarea necesita o permanenta imbunatatire. Clientii, sanatosi sau bolnavi au nevoie de informatii bune, pe intelesul lor si de mesaje sustinute si incurajatoare.

Comunicarea interpersonala are loc la nivelul dispensarului, policlinicii, spitalului, in cadrul comunitatii si la domiciliu si presupune interactiunea dintre lucratorii din domeniul sanatatii si pacienti, prieteni, rude, sot, sotie. Gradul de satisfactie al pacientilor fata de prestatiile medicale apare daca medicul sau asistenta isi trateaza cu respect si politete pacientul, daca ii ofera informatiile de care are el nevoie pentru a face o alegere in cunostinta de cauza si daca este sigur ca informatiile care il privesc vor fi confidentiale.

Comunicarea interpersonala ofera o intelegere mai profunda a problemelor, pentru ca se adreseaza problemelor individuale si produce un feed-back imediat.

Pacientii pe care reusim "sa-i formam" pot deveni in grupul lor cu care se asociaza, un factor de motivare si ii putem utiliza cu succes in grupurile unde este necesara schimbarea comportamentala (tineri).

Concluzii:

rotit.gif (14140 bytes)