IMPLICAREA ASISTENTELOR MEDICALE
IN PROBLEMELE ETICE ALE SARCINII
CISTELICAN SIMONA LILIANA
LAZAR ANDREEA LAURA
Fundatia Ecologica "DIMITRIE CANTEMIR" Tg. Mures
Sc. Postliceala Sanitara anul II Coord.: Cioara Elisabeta
Intre profesia de asistent medical si societate este o relatie reciproca: asistentii medicali daruiesc ingrijire continua tuturor fiintelor umane fara a avea in vedere boala sau statutul social, iar societatea recunoaste profesia in care membrii actioneaza responsabil si conform unui cod al eticii.
Codul international de etica pentru asistentele medicale de obstetrica ginecologie respecta dreptul femeilor de a lua o decizie, favorizeaza acceptarea responsabilitatii pentru consecintele deciziilor lor si le sprijina dreptul de a participa la luarea deciziilor privind propria persoana, incurajandu-le sa vorbeasca in interesul lor despre problemele care le afecteaza sanatatea.
In acelasi timp acorda ingrijiri femeilor si familiilor care asteapta copii, incurajandu-le sperantele realiste legate de nastere astfel ca nici o femeie sa nu fie lezata prin conceptie sau nastere, raspunzand nevoilor psihologice, fizice, emotionale si spirituale ale femeilor.
Problemele sarcinii sunt relatate a fi: facilitarea, prevenirea si normalitatea. Facilitarea a prezentat interes pentru cercetatorii in domeniu, stiinta moderna rezolvand situatii de sterilitate cauzate de casatoria si nasterea tarzie la femeile independente, active, sau cu cariera. Unele femei amana incercarea de a ramane insarcinate pana la varsta cand fertilitatea este scazuta. Multe femei nu realizeaza posibilele implicatii la luarea acestor decizii, dorinta de a-si controla viata, de a fi independente le fac sa creada ca infertilitatea este o problema a altora. In timp ce stiinta a facut mari progrese in facilitarea sarcinii, in abilitatea de a induce sarcina prin fertilizarea in vitro, fara a putea insa controla posibilitatea unor nasteri multiple, tehnica de fertilizare a ovarelor in vitro ridica probleme etice ca, acceptarea metodei de catre femei sau abilitatea mamei cu disfunctii ovariene de a accepta un ovar donat, etc.
Unul din rolurile asistentei medicale in aceasta problema este cel de educator, educatia ajutand cuplurile sa depaseasca starea de anxietate si dificultatile emotionale. Consilierea in aceasta sensibila si unica problema: educatie, raport emotional, asistenta si responsabilitati clinice, ridica multiple probleme etice asistentelor medicale.
Problema prevenirii este centrata in jurul evitarii conceptiei pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Controlul reproducerii este o problema atat sociala cat si una personala, care variaza de la sterilizare permanenta, contraceptive temporare, la avort. Aceste metode au creat dileme etice asistentilor medicali cu ocazia consilierilor, in situatii cand sarcina desi era dorita, situatia financiara, familiara, sociala etc. nu o permitea. Sterilzarea creaza, de asemenea, dileme etice privind autonomia femeii, situatia ei sociala, pana la falsificarea genetica a omului.
Datorita contraceptivelor traditionale, femeile au fost responsabile de controlul nasterii. De curand in controlul sarcinii sunt implicati si barbatii, prin recent acceptata vasectomie. Acum sterilizarea masculina este o procedura simpla dar care ridica probleme legate de responsabilitatea contraceptiei. Desi metoda este greu acceptata de barbati, sterilizarea masculina le da sansa de a participa vizibil si permanent in controlul sarcinii. Introducerea unor contraceptive ca spirala uterina a pus o bariera intre problemele contraceptive si avort, asemenea unui mecanism de interferare cu sarcina.
Initierea cu valorilor profesionale pentru cele mai multe asistente medicale de obstetrica ginecologie se produce in timpul adolescentei tarzii sau la inceputurile maturizarii.
In acest moment multe persoane s-ar putea sa nu aiba un moral dezvoltat. Avand insa responsabilitati profesionale se pot forma, dezvolta etic, atata timp cat realizarea profesionala este inteleasa ca un proces de dezvoltare de alungul vietii.
Responsabilitatea incepe cu cuplul conjugal, cu problemele sterilitatii si fertilitatii si se termina cu lauzia, perioada in care de asemenea pot aparea complicatii fata de care este necesara o conduita etica. Asistenta medicala de obstetrica ginecologie va trebui sa respecte cu strictete indicatiile terapeutice, cuplul ca existenta, calitatea vietii mamei, care include, de regula, si fatul, chiar daca prin educatie, varsta, situatie familiala, femeia se comporta diferit fata de conceptie si sarcina. Obiectivele din cadrul mentinerii sanatatii femeii includ informarea ei despre importanta controlui ginecologic regulat pentru a putea promova sanatatea si a detecta orice problema in timp util.
Rolul asistentei medicale este sa asigure asistenta in probleme ginecologice si functiile reproductive, sa lamureasca pacienta in legatura cu intrebarile si ingrjorarile ei referitoare la functiile sexuale si sexualitate. Pe linga problemele de etica cu care se confrunta asistentele medicale, acestea sustin, prin munca lor, conditia umana in lupta cu esecul, boala sau moartea, nu numai prin multa pricepere, prudenta, devotament pentru om, ci si prin multa omenie, pasiune de a se dedica sanatatii oamenilor.