ROLUL ASISTENTEI MEDICALE
IN OPTIMIZAREA COMPLIANTEI TERAPEUTICE IN SCHIZOFRENIE

 

GABRIELA NISTOROIU
asistent medical principal sef, sectia Psihiatrie I,

TIBERIU PORA
asistent medical principal sef, sectia Psihiatrie II,
– Spitalul de Psihiatrie si Neurologie Brasov –

 

Abordarea pacientului cu schizofrenie este una dintre cele mai complexe probleme, deoarece:

In vederea obtinerii compliantei terapeutice in schizofrenie, asistenta trebuie sa colaboreze cu pacientul, sa-i arate incredere, sa-l trateze ca pe o persoana nu ca pe un bolnav, sa aiba o atitudine prietenoasa, sa lase la o parte prejudecatile, care sunt o bariera intre ea si pacient, sa caute un contact regulat cu pacientul oferindu-i atentie pozitiva si aratandu-i ca-l accepta si-l apreciaza.

Bolnavilor schizofreni, la internarea in spital, asistenta de psihiatrie le intocmeste foaia de nursing in care consemneaza cu mare atentie nevoile speciale ale acestor bolnavi in functie de prioritati. Ea stabileste diagnosticul de nursing, isi alege obiectivul pe care il urmareste, interventiile la care recurge si face evaluarea rezultatelor obtinute.

La pacientul schizofren, perturbarea stimei de sine, asociata cu incapacitatea de a avea incredere in altii si de a avea relatii cu ei, constituie o problema de importanta majora.

Obiectivele pe care le urmarim la acesti pacienti sunt:

Interventii :

Evaluare:

O alta problema majora a acestor bolnavi o constituie deficitul de igiena personala (baie, imbracat, pieptanat) .

Obiectivul urmarit este ca pacientul sa aiba o igiena corporala corespunzatoare si o alimentatie adecvata.

Interventie:

Evaluare

La bolnavii schizofreni, afectarea interactiunilor sociale legate de alterarea proceselor gandirii au drept rezultat, gandiri incoerente, ilogice, precum si incapacitatea exprimarii clare a gandurilor.

Obiectivul nostru este ca pacientul sa incerce sa se faca inteles de ceilalti, sa inceapa o conversatie cu membrii echipei terapeutice si cu ceilalti. Comunicarea cu pacientul este clara, vorbim de realitati concrete.

Evaluare:

Lipsa de cunostinte in ceea ce priveste reteta de medicamente, planul de tratament, felul in care este urmarit si simptomele care apar trebuie raportate medicului sau comunitatii.

Obiectiv:

Interventie:

Evaluare:

Foaia de nursing, intocmita de asistenta, va reflecta evolutia starii pacientului pe toata perioada internarii lui in spital si va veni in intampinarea medicului in vederea orientarii conduitei terapeutice.

Schizofrenia, avand tendinta la cronicizare, in perioadele de remisie se recurge la terapia suportiva care ajuta la prevenirea sau amanarea recaderilor.

La nivelul sectiilor de Psihiatrie I-II Brasov, se desfasoara activitati de terapie suportiva a pacientilor cu schizofrenie, care constau in :

La grupurile de suport sunt admisi toti pacientii cu diagnosticul generic de "schizofrenie", care au mai mult de o internare intr-o sectie de psihiatrie. Nu exista limitari in ceea ce priveste sexul, categoria de varsta sau evolutia afectiunii pacientului.

Pacientilor li se explica ca participarea la grupuri face parte din tratamentul de care beneficiaza in spital.

Grupul se sprijina pe comunicare verbala, agentul terapeutic principal fiind grupul insusi.

Activitatea suportiva de grup, indiferent de metoda si tehnica folosita, este eficienta si activa numai daca exista o opinie de grup si daca grupul are un anumit grad de autonomie fata de terapeut sau echipa terapeutica.

Rezultatele obtinute de pacient constau in :

In grupul de suport, asistenta urmareste: atmosfera, ambianta, participarea fiecaruia, comunicarea, cooperarea, ascultarea, posibilitatea de cunfruntare, respectul fata de ceilalti.

Scopul terapiei suportive este :

Participantilor la grupul de sustinere li se intocmeste o fisa "sinteza-caz", unde sunt inregistrate rezultatele activitatii de grup, starea pacientului la sfarsitul activitatii de grup, feed-back-ul pacientului.

La externare, pacientul cu schizofrenie, trebuie supravegheat in continuare. In acest sens asistenta are rolul de a instrui familia si pe cei apropiati pacientului, in legatura cu tratamentul de sustinere si pasii necesari in urmarirea comportamentului acestuia.

In ciuda eforturilor depuse de echipa terapeutica, familie, persoanele apropiate, schizofrenia ramane boala psihica care produce cele mai mari perturbari in viata pacientului si a celor apropiati. Acest subiect ramane deschis pentru cercetarile ulterioare, tocmai pentru a putea gasi o cale de a ajuta acest gen de pacienti redandu-i societatii.

 

rotit.gif (14140 bytes)