ASPECTE ALE ETICII PROFESIEI DE ASISTENT PEDIATRU

 

BENE MIOARA
Asistenta medicala sefa
Clinica pediatrie II – Cluj Napoca

 

Profesia de asistent este o profesie nobila. Indiferent de perioada de timp in care se practica, ma gandesc la evul mediu, anul 2000, viitor, aceasta profesie inseamna daruire, sacrificiu, cinste, corectitudine, o foarte buna pregatire profesionala. Asistentul a facut si face parte din echipa de ingrijire a omului sanatos – partea de prevenire a imbolnavirilor; si a omului bolnav – tratamentul efectiv al bolii de care acesta sufera. Este liantul intre medic si familie, este persoana care efectiv „sta" cel mai mult in legatura cu persoana ingrijita.

Inca din scoala, elevul, studentul, care doreste sa lucreze pentru promovarea vietii, a sanatatii populatiei, a fiecarei persoane in parte, este indrumat si sprijinit sa acumuleze, sa constientizeze si sa aplice principiile etice specifice acestei profesii, sa respecte norme stricte de comportament, de folosire a cunostintelor acumulate.

In activitatea medicala, indiferent de ce nivel este ea, este deosebit de important sa fie aplicata sintagma „Primum non nocere" . Acesta trebuie sa fie in gandul nostru inaintea oricarei actiuni legate de persoana pe care o indrumam, o supraveghem, o ingrijim.

In cazul asistentului pediatru, activitatea se desfasoara in cadrul spitalului, la patul copilului bolnav. Copilul este un pacient deosebit.

Este OMUL de 1 zi, un an, de zece ani, de 20 ani.

Aceasta influenteaza foarte mult activitatea asistentului pediatru. El lucreaza cu micul pacient si in acelasi timp cu familia lui, cu apartinatorii. Comportamentul, tinuta personala, problemele legate de comunicare ale copilului se adapteaza „din mers" la persoanele cu care ia legatura. De aceea caldura, atasamentul, maleabilitatea trebuie sa ne caracterizeze.

In Codul de Etica sunt fixate cateva idei importante care trebuiesc respectate:

  1. Responsabilitatea fundamentala a asistentului se bazeaza pe trei idei principale – pastrarea vietii, alinarea suferintei si promovarea sanatatii.
  2. Asistenta trebuie sa-si mentina ridicata stacheta cunostintelor si a comportamentului personal.
  3. Asistenta nu trebuie sa fie numai bine pregatita, ea trebuie sa-si mentina cunostintele si aptitudinile de a lucra in permanenta la un nivel inalt.
  4. Credinta pacientului trebuie respectata (in cazul copiilor se respecta dorinta parintilor, credinta lor.)
  5. Asistenta nu divulga ceea ce i-a fost incredintat confidential.
  6. Trebuie sa ne cunoastem limitele responsabilitatii si ale profesiei – este admis sa actionam spre binele pacientului in caz de urgenta (recomandare sau administrare de medicamente) fara indicatia medicului, dar avem obligatia sa raportam acest lucru medicului in cel mai scurt timp.
  7. Trebuie sa stim sa discutam despe o indicatie medicala cu mult tact si loialitate pentru medicul care a dat-o si sa refuzam sa fim antrenati in actiuni neetice.
  8. Intre membrii echipei medicale trebuie sa existe incredere, confidentialitate, iar actiunile gresite se aduc la cunostiinta doar autoritatilor competente.
  9. Asistentele nu vor permite sa se asocieze numele lor cu indicatia de medicatie (indicatie recomandata de medic).
  10. Va exista cooperare si relatii armonioase cu membrii echipei profesionale de sanatate, cu alte profesii, intre subalterni si superiori.
  11. In viata particulara pastreaza linia etica profesionala, ceea ce ii va conferii credit ca persoana in legatura cu profesia pe care o are.
  12. Din conduita personala, asistenta trebuie sa demonstreze ca accepta comunitatea in care munceste si traieste asa cum este ea.
  13. Asistenta trebuie sa participe si sa-si imparta responsabilitatile, cunostiintele cu cetatenii, sau alte echipe medicale in sensul promovarii sanatatii oamenilor la nivel local, de tara, international.

Un asistent trebuie sa fie capabil (tot ceea ce face sa fie facut in cunostinta de cauza), sa fie competent (un inceput bun este legat de hotararea de a urma aceasta profesie, de pregatirea printr-o scoala buna si apoi o instruire continua) si nu in ultimul rand sa fie o persoana de incredere.

Acestea sunt chintesenta actiunilor noastre de fiecare zi, tiparul dupa care ne modelam personalitatea, pentru a fi „non stop" langa oamenii mici sau mari, care au nevoie de noi.

Este un sentiment minunat sa stii ca cineva are nevoie de tine – un sfat, o indrumare, administrarea unui tratament, chiar o mangaiere.

Este bine ca pe viitor sa fim pregatiti sa-ne folosim la maximum indemanarile practice pe care le-am acumulat, sa planificam si sa organizam timpul nostru si a celor cu care esti in legatura. Valorifica la maxim cunostintele, acumuleaza cunostinte si manevre noi, aplica-le in folosul oamenilor.

 

rotit.gif (14140 bytes)