FUNDAMENTE ETICE SI CODUL DEONTOLOGIC
AL FIZIOTERAPIEI

 

CRISTINA BARBULESCU
Asistenta medicala B.F.T.
Spitalul de Copii Brasov

 

De-a lungul diverselor etape de tratamente, fizicoterapia manipuleaza un numar mare de posibilitati, cu efecte atat pozitive, cat si negative asupra copilului, efecte ce depind de nivelul metodelor si tehnicilor utilizate sau de planul relatiilor cu parintii si anturajul sau.

Etica sau morala deontologica se pot defini in termeni filozofici si sociologici.

Etica este stiinta moralei.

Aceste notiuni desemneaza caractere si atitudini umane si, in particular, reguli de conduita si justificarea lor.

Morala apare ca un sistem de reguli pe care omul il urmeaza sau trebuie sa-l urmeze in viata sa personala si sociala. Valorile care regleaza aceste conduite variaza in functie de cultura si epoca.

Competenta profesionala este pe de o parte tehnica, pe de o parte morala.

Competenta tehnica este achizitionata de-a lungul unei formatii de baza a invatamantului si este aprofundata si dezvoltata prin practica clinica si prin formare continua.

Competenta morala transcede competentei tehnice implicand un simt al onestitatii in raporturile cu pacientii si colegii, un simt al obiectivitatii pe care trebuie sa-l urmareasca in munca sa si un simt al datoriei vis–a–vis de normele profesionale sau de interesele pacientului.

Dintre marile valori la care ne referim mentionam in mod special:

1. respectul persoanei, libertatea si demnitatea sa

2. respectul drepturilor fundamentale a fiintei umane in mod particular

3. increderea in resursele umane

4. capacitatea de a raspunde la solicitudine, riguarea in luarea deciziilor asociata cu constientizarea propriilor limite.

Cunoscute fiind toate acestea, fizioterapeutul ia singur sau impreuna cu altii decizii importante asupra viitorului pacientului, lucreaza aproape intotdeauna in cadrul unei echipe pluridisciplinare si are contacte directe cu anturajul pacientului. Sistemul in care acesta functioneaza are exigentele sale profesionale uneori intrand in contradictie cu conceptiile fizioterapeutului sau cu valorile sale personale.

Responsabilitatile fizioterapeutului sunt deci foarte importante cuprinzand pacientul, anturajul sau profesionistii cu care fizioterapeutul lucreaza si institutia sau sistemul in care acesta este inserat. Gasirea solutiilor la problemele puse in cele mai dificile si diverse situatii cere nu numai competente tehnice cat si competente morale.

Pentru a atinge nivelul de competenta morala, fizioterapeutul pune in joc propriul sistem de valori si calitati. El se confrunta si se identifica cu sistemul de valori a grupului sau profesional.

In cadrul codului deontologic profesiunile tind sa-si organizeze ansamblul de norme si reguli ce vor fi respectate de toti cei care practica o anumita profesie. Aceste coduri deontologice cuprinzand principalele directive ce permit profesionistilor sa aiba un comportament ce convine in diverse situatii unde responsabilitatea lor este angajata. Deoarece un cod nu poate raspunde la multiplele probleme puse, se lasa profesionistilor posibilitatea de adaptare la diferitele situatii.

Un cod deontologic pentru a fi eficace trebuie sa completeze conceptiile morale, definind responsabilitatile si regland in general raporturile cu pacientii si relatiile profesionale dintre ei.

Subliniem deci ca interesul vis–a–vis de pacient constituie prima finalitate a deontologiei.

Cea mai mare parte dintre profesionisti au propriul cod deontologic; Juramantul lui Hipocrate este insusi unul din exemplele cele mai prestigioase.

Codul deontologic adoptat oficial este un cod de etica profesionala cu principii de baza si este cunoscut ca un ghid de conduita propriu diverselor situatii profesionale in care se gaseste fizioterapeutul.

Un fizioterapeut trebuie sa posede in relatiile profesionale calitati personale de integritate, simt de raspundere, loialitate si intentie sincera.

Responsabilitatile fizioterapeutului

1. Fata de pacient

    1. sa accepte partea sa de responsabilitate pentru bunastare fizica si psihica a pacientului. El trebuie sa faca efortul ca tot timpul sa foloseasca mijloace terapeutice la un nivel cat mai elevat.
    2. Fizioterapeutul trebuie sa respecte informatiile de natura confidentiala in ceea ce priveste pacientul si sa nu vorbeasca decat lucruri indispensabile cu ceilalti profesionisti implicati in tratament.

2. Vis–a–vis de medic

    1. Fizioterapeutii nu trebuie sa trateze decat pacientii trimisi de medic cooperand perfect pentru atingerea scopurilor propuse.
    2. Rapoartele si dosarele – documentele medicale – trebuie sa fie trimise cu claritate si precizie pentru informarea medicului.

3. Fata de munca

    1. fizioterapeutul trebuie sa arate interes si loialitate fata de cei ce practica aceeasi profesie sau alte profesii, si sa recunoasca ca doar obtinand si promovand respectul mutual pot asigura cele mai bune servicii pacientilor.

4. Vis–a–vis de angajator

    1. fizioterapeutul trebuie sa fie loial institutiei care l-a angajat si sa o ajute in obligatiile pe care le are fata de comunitate.
    2. Sa accepte partea sa de responsabilitate in organizarea si administrarea serviciului in care el lucreaza.

5. Fata de profesiunea de fizioterapeut

    1. sa fie constient de responsabilitatile sale contribuind la cresterea si dezvoltarea profesiei sale prin schimburi de informatii si imbunatatirea nivelului de informatii.

6. Vis–a–vis de comunitate

    1. fizioterapeutul trebuie sa promoveze informatia si intelegerea fata de rolul procedurilor terapeutice folosite.

Secretul profesional este unul din elementele importante ale codului deontologic noi avand datoria de a-l respecta.

• cultura

• epoca

• tehnica – invatamant,

• morala - simtul onestitatii,

• simtul obiectivitatii,

• simtul datoriei.

• respectul persoanei,

• libertatii,

• demnitatii,

• respectul drepturilor omului,

• incredere in resursele umane,

• asumarea responsabilitatilor.

• pacient,

• medic,

• colegi,

• institutie,

• profesiune,

• comunitate.

 

rotit.gif (14140 bytes)