ETICA PROFESIEI DE ASISTENT MEDICAL IN STOMATOLOGIA PEDIATRICA
SI CHIRURGIA ORO-MAXILO-FACIALA

 

Turcu Dorina
Clinica de Stomatologie Pediatrica,

Vararu Luliana
Clinica Oro-Maxilo-Faciala
– Spitalul Clinic Judetean de Urgente "Sf. Spiridon" Iasi

 

Un serviciu de pediatrie, indiferent de specialitate cere asistentei medicale abilitati foarte speciale in comunicare, aceasta putand cumula de-a lungul anilor cunostinte serioase de psihologie comportamentala, psihanaliza, relatii cu publicul.

Asistenta medicala trebuie sa aspire in primul rand la o competenta profesionala deplina, aceasta fiind prima forma de onestitate morala ce nu poate fi compensata de nici o alta trasatura psihologica nici chiar de bunatatea sau amabilitatea atat de mult apreciate.

Asistenta trebuie sa aspire apoi catre o constiinta etica deplina in orice act si gest profesional.

O alta valoare etica profesionala ce trebuie sa constituie un ideal de aspiratie pentru asistenta medicala este curajul si capacitatea sa de a decide intotdeauna in interesul bolnavului.

Pentru a aspira catre idealurile profesionale superioare, asistenta medicala trebuie sa dea dovada de devotament, abnegatie si chiar sacrificiu fata de indatoririle sale.

Prudenta, responsabilitatea ca si celelalte valori morale sunt in masura sa sustina efortul pentru atingerea unui ideal profesional si sa evite orice vid moral.

Competenta trebuie dublata permanent de constiinta etica pentru a nu deveni o simpla dorinta profesionala lipsita de satisfactia sa.

Asistenta de stomatologie pediatrica isi are locul si scopul bine determinat in "linia intai" a echipei de interventie terapeutica aducandu-si aportul in realizarea unui tratament stomatologic eficient, netraumatizant.

Atitudinea micului pacient fata de tratamentul stomatologic face ca de cele mai multe ori, abordarea sa sa devina o munca epuizanta, in care o asistenta care-si respecta profesia si si-o practica cu vocatie si daruire, sa dea tot ce are mai bun.

Din nefericire, durerea ramane o insotitoare permanenta a tratamentului constituind un motiv real al fricii. Cine-si inchipuie ca boala dentara este o bagatela si trateaza cu superficialitate si indiferenta tot ceea ce este legat de ea, se inseala amarnic. Ca se-ntampla asa o dovedeste faptul ca ignoranta atrage dupa sine, tratamente lungi si costisitoare, durere si disconfort si nu in ultimul rand, traumatisme psihice legate de "scaunul de tortura", experiente negative ce fac copilul si viitorul adolescent sa evite cabinetul stomatologic.

Odata ce boala dentara e instalata, aducerea copilului la cabinetul stomatologic este foarte dificila si nu intotdeauna echipa stomatologica iese invingatoare.

"Copiii sunt copii pe tot globul pamantesc,

Limbile si obiceiurile pot fi diferite, dar aceia dintre noi care comunica cu copiii si ii trateaza trebuie sa imparta ceva foarte important: O dragoste nemarginita pentru copii" spunea Gerald Wright, iar o maxima a lui A. Parre spune:

"Comporta-te fata de bolnav, asa cum ai vrea sa se poarte altii cu tine".

 

rotit.gif (14140 bytes)