ETICA – CUVANT FARA LIMITE
IN PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL

 

AGAPIE SPERANTA
Asistenta sefa
Spitalul Clinic de Urgente "Sf. Spiridon" Iasi

 

Profesia de asistent medical are o istorie mai veche de cel putin câteva mii de ani si care a imbracat diferite forme. Referindu-ne la medicina greaca, amintim colectia hipocratica capitolele care trateaza despre legi si care precizeaza "pentru a-ti insusi mestesugul medicinii este necesar inainte de toate o predispozitie naturala: daca aceasta lucreaza impotriva toate sunt zadarnice". Este uimitor cum mai bine de 2000 de ani, medicina din scoala hipocratica a facut aceasta remarca de inalta tinuta etica.

In medicina, etica inseamna comportarea morala a personalului medical fata de bolnav, colegi, familie, societate si fata de sine. Privita astfel etica ofera o imagine asupra vietii acestui personal.

Pornind de la realitatea ca pacientul pe care il ingrijeste indiferent de vârsta (copil, tânar sau batrân), când ajunge in mâinile tale este o fiinta fara aparare care apeleaza la stiinta si calitatea ta, trebuie sa ai in vedere ca esti obligat sa dai dovada de mult profesionalism, confidentialitate, constiinta, daruire, modestie si responsabilitate profesionala.

Tot comportament etic este si secretul profesional si relatia cu ceilalti membri ai echipei, deoarece problemele de sanatate a oricarui individ sau grupe de indivizi sunt foarte complexe si asistenta este obligata sa-si cunoasca atributiile pe care trebuie sa le indeplineasca participând prin cunostintele sale la rezolvarea problemelor comune.

Asistenta medicala trebuie sa arate un respect deosebit fata de viata omeneasca de la conceptie pâna la sfârsitul ei, sa aiba capacitatea de a face fata unui volum de munca crescut si un grad sporit de concentrare a atentiei, puterea de a-si stapâni emotiile si de a-si invinge teama in situatiile critice, capacitatea de a actiona cu promptitudine si eficienta in momentul in care viata depinde de decizia luata.

Calitatile native sunt indispensabile profesiei noastre. Asistenta medicala trebuie sa aiba puterea de a iubi oamenii, si sa-si practice meseria cu pasiune si devotament, sa vada in fiecare pacient un parinte, un copil, un sot, un frate si sa-i ingrijeasca cu daruire si devotament, sa-i acorde fiecaruia un zâmbet, o vorba buna, sa semene speranta, sa poata face ca fiecare pacient sa creada in el si sa-i redea demnitatea pierduta temporar.

De asemenea sa fie inzestrata cu spirit critic si de observatie pentru a-si aprecia activitatea la justa valoare si a sesiza rapid tot ce nu este bine in echipa medicala.

Ca urmare: fiecare dintre noi poate deveni un ghid, o voce, un sfatuitor precum si o persoana cu o putere considerabila in a-i ajuta pe cei suferinzi.

Pentru ca viata noastra sa fie placuta trebuie sa fii intelept si prima si cea mai de seama intelepciune este viata morala cladita din dragoste fata de lumea suferinda " Doar o viata traita pentru altii merita sa fie traita" – spunea Einstein.

Trebuie de asemenea sa ne amintim ca munca noastra ca profesionisti ne defineste ca fiinte umane si mai ales sa nu ne pierdem dorinta de a veni in ajutorul celor ce au nevoie de servicii de calitate care sa le confere respect si demnitate.

Profesia de asistent medical nu este doar o tehnica, ci un proces care incorporeaza elementele sufletului, mintii si imaginatiei.

Esenta acestuia se afla in imaginatia creatoare, spiritul sensibil si intelegerea inteligenta – care reprezinta temelia asistentei eficiente.

Sa ne amintim ca drumul spre succes nu are scurtaturi sau benzi rapide si sa nu consideram nici un moment ca viata plina de succes si putine recompense nu merita a fi traita. Mintea si actiunea noastra trebuie indreptate catre fapte bune "Omul traieste vesnic fericit prin faptele lui morale care sunt asa cum si le-a facut el si asa vor ramâne in eternitate ; viata morala viitoare si-o creeaza omul insusi; prin felul cum traieste viata trecatoare de aici in bine si frumosul moral sau in aprobiu" (Dobrogeanu Gherea)

Colectivul in care lucram trebuie sa alcatuiasca familia, un for inalt al respectului, al demnitatii, al libertatii interioare si seninatatii constructive. Sa poti lasa problemele de familie la usa institutiei si sa-ti iei pe umeri problemele uriase ale celeilalte familii este o dovada de mare echilibru sufletesc. Asistentul medical la rândul lui, om cu trairi si sentimente, mai mult sau mai putin evidente nu poate ramâne indiferent la suferintele pacientilor, nu poate sta lânga un bolnav de cancer fara sa-l consoleze, nu poate trece pe lânga un comatos fara sa se intrebe de ce are nevoie, nu poate privi un pacient muribund fara sa simta ca odata cu el dispare o speranta.

In timp ce lucram impreuna pentru atingerea telurilor comune sa nu uitam ca serviciile sunt chiria pe care o platim pentru a trai si ca serviciile sunt cele ce ne vor departaja, servicii aduse noua insine, pacientilor, familiilor noastre si comunitatii.

Echipa medicala are datoria morala si responsabilitatea sa actioneze in toate imprejurarile in interesul pacientului. Pacientii sunt unici cu propriile lor nevoi, puteri, valori si credinte. Cei ce acorda ingrijiri de sanatate trebuie sa lupte pentru a câstiga increderea si comunicarea libera cu pacientii si pentru a intelege si a apara valorile culturale psiho-sociale si spirituale ale fiecarui pacient.

Pentru promovarea drepturilor pacientului intr-o organizatie de sanatate ar trebui sa se inceapa prin definirea acestor drepturi si a personalului in spiritul acestor drepturi.

Evolutia tehnologica a medicinii cere deci competenta si constiinciozitate in cel mai inalt grad, mai ales in sectoarele practicii medicale de inalt risc, in scopul evaluarii stiintifice a riscurilor si pentru a stavili astfel riscul unei practici medicale defensive la care evolutia actuala a medicinii poate duce.

Cuplul competenta constiinta este deci calea cea mai eficienta de lupta cu riscurile practicii medicale aduse de noile tehnologii medicale.

Pentru imbunatatirea calitatii ingrijirilor, cât si imaginii asistentei medicale in societate alaturi de ceilalti profesionisti ai echipei de ingrijire necesitatea perfectionarii continue si tinerea pasului cu noile tehnici este mandatorie.

Este necesar ca modernizarea serviciilor sa fie sustinuta de societatea civila care trebuie sa detina informatii suficiente asupra dreptului la ingrijiri si sa pretinda servicii de calitate in activitatea de ingrijire.

Poate nu am reusit suficient, dar am realizat un inceput pentru introducerea ingrijirilor cerute de standardele de acreditare a spitalelor.

Indiferent de locul de munca pe lânga celelalte atributii, asistentei medicale ii revine si rolul de a educa populatia.

Educatia pentru sanatate face parte din viata culturala, a fiecarei tari. Ea trebuie facuta nu numai de catre cadrele medicale, ci si de cei care apartin altor sectoare indiferent de profesia lor: invatamântul, organizatiile civice, mass media.

Pentru ca noi ne implicam direct in deciziile ce privesc sanatatea natiunii noastre impreuna construim o forta ce trebuie recunoscuta ca profesie.

Prima lege a eticii trebuie sa inceapa cu noi.

 

rotit.gif (14140 bytes)