ASPECTE DEONTOLOGICE ALE ECONOMIEI MEDICALE

 

IUHOS AURORA
Asistent medical principal, Spital Clinic Judetean Cluj
Clinica Medicala I, Sectia Gastroenterologie

 

 

Vocatia medicala integrala, tehnica si umana, se cāstiga zi de zi prin efort si persuasiune. Aceasta vocatie nu trebuie īnteleasa ca un privilegiu ci ca o cucerire "dārza si īndaratnica", prin efort si pasiune, a uneia din cele mai complete stiinte cu preocupari umane asa cum este medicina.

Probleme de economie medicala pun medicina si pe cei care o practica in fata unor antinomii printre care:

Cea de-a doua antinomie ne pune īn fata pardoxului sanatatii actuale - costul asistentei medicale o face inaccesibila multor oameni.

In trecut medicina era ieftina dar ineficace, astazi este eficace dar scumpa prin costul ridicat al medicamentelor, prin necesitatea si costul pregatirii unui personal calificat, etc., fapt ce face sa se estimeze ca cheltuielile pentru sanatate vor deveni insuportabile pentru buget chiar si īn statele civilizate.

Principiile deontologice de baza dupa care trebuie judecate problemele si mai ales limitarile de economie medicala, se refera la:

In baza acestor principii, se pot face unele recomandari deontologice:

In societatile civilizate contemporane, indiferent de sistemul social politic, asistam la o crestere vertiginoasa a cheltuielilor din bugetul de stat al protectiei sociale datorita necesitatii unei asistente medicale optime obtinuta prin centralizarea multidisciplinara a asistentei sanitare, perfectionarea tehnologica a aparaturii si instrumentelor de diagnostic, profilactice si terapeutice, marirea proportiei batrānilor din totalul populatiei. Daca astazi nu s-ar utiliza rational mijloacele de diagnostic sau terapeutice, din ce īn ce mai eficiente, dar tot mai scumpe s-ar epuiza bunul economic medical, lipsind pe alti bolnavi de posibilitatea unei īngrijiri medicale eficienete, īngrijire care este īn fond dezideratul moral suprem al activitatii profesionale medicale. Activitatea medicala trebuie orientata spre valoarea economica diagnostica sau terapeutica pentru a realiza un scop suprem moral: binele profilactic, diagnostic sau terapeutic al oricarui bolnav, nu numai pe al aceluia care reprezinta obiectul muncii sale si care satisface direct vanitatea succesului. Prin urmare, valoarea moral-profesionala - ca scop suprem si etern - īi porunceste asistentului medical īn mod imperios sa gaseasca o proportie optima īntre cererea de īngrijire a bolnavului pe care-l are īn īngrijire si cheltuiala sociala pe care aceasta īngrijire o īmplica. A obtine efectul curativ optim cu mijloacele cele mai simple si ieftine, folosind judicios fiecare pat de spital, a te opune presiunilor pentru acordarea unor asa zise dorinte nejustificate din partea bolnavului reprezinta norme ale actului deziderativ moral al asistentului medical īn cadrul muncii de echipa, īndreptat spre valoarea economica sanitara, adica reguli practice ale moralitatii economice.

De aceea asistenta medicala a virat frapant de la o medicina filantropica catre una bazata pe respectarea dreptului la sanatate.

Economicul nu se conexeaza cu binele moral pentru a īndeplini interesele umane ale īngrijirii medicale. Exista īmprejurari īn care economicul poate intra īn contradictie cu moralul, iar gāndirea asistentului medical īnregistreaza aceasta contradictie doar prin perceptie intelectuala, abstractizare si generalizare, fara sa cuprinda valoarea īnsasi economica sau morala, prin radacina insntictiva a utilului sau a caritatii. Cu alte cuvinte, atunci cānd se formeaza judecati de valoare asupra economicului si moralului īn circumstantele īn care cele doua valori nu se coadapteaza reciproc, intotdeauna valoarea morala este superioara valorii economice. De pilda in fata unei afectiuni ce pune viata bolnavului īn primejdie, asistentul medical trebuie sa asigure bolnavului respectiv, asistenta cea mai buna pentru el, chiar cu riscul de a intra īn conflict cu repartitia bugetara medicamentoasa si de materiale sanitare. Calitatea asistentei medicale a bolnavilor cronici sau infirmilor sociali nu poate fi scazuta din motive bugetare.

 

Caile (criteriile) de a traduce in viata aceste recomandari pot fi:

In fata tuturor problemelor, uneori dramatice cel mai autentic ghid de comportare profesionala trebuie sa fie raspunsul de constiinta al datoriei medicale, care va da solutii de echilibru īntre o asistenta umana si nediscriminatorie cu resursele materiale ale asistentei medicale.

 

rotit.gif (14140 bytes)