PLEDOARIE PENTRU ETICA

 

Dr. LILIANA ROGOZEA
Sef lucrari – Universitatea Transilvania Brasov

 

Aflati in permanenta sub presiunea pacientilor, a anturajului, a colegilor si nu in ultimul rānd a medicilor, asistentii medicali incearca sa-si creeze, peste tot in lume un statut, sa jaloneze reperele ce le sunt necesare pentru impunerea propriei profesii ca pe una a carei importanta nu mai poate fi pusa la indoiala.

Asistenti medicali nu sunt doar subordonati sau ajutoare ale medicului ci sunt participanti activi la actul medical, indiferent unde se desfasoara el.

Tendinta actuala, moderna in medicina este fara indoiala aceea a unui parteneriat intre medic si asistenta medicala si nu a unei relatii stricte de subordonare neconditionata. Aceasta inseamna insa nu numai stabilirea precisa a responsabilitatii fiecarui partener, dar si cresterea importantei asistentei medicale in colectivitate.

Sa nu uitam faptul ca profesia medicala presupune nu numai cunostinte generale, teoretice, ci si cunoasterea fiintei individuale.

Apreciind in acest context ca exista 3 tipuri de conflicte etice: legate de rolul profesional, cel organizational si interpersonal, constatam ca in practica de fiecare zi exista tendinta de a rezolva problemele de etica cu argumente din domeniul justitiei reci sau a umanismului.

De aceea intālnirea trebuie sa-si propuna sa raspunda in final la urmatoarele intrebari:

  1. Care sunt problemele de etica si cum se reflecta in practica?
  2. Cāt de frecvent apar problemele de etica in activitatea cotidiana?
  3. Cum sunt influentate asistentele de problemele de etica medicala?
  4. Cum influenteaza cunostintele de etica activitatea de fiecare zi?
  5. Cine este autorizat sa judece activitatea medicala? Cum este pedepsita greseala?
  6. Ce se poate spune despre relatia dintre etica medicala si conveniente?
  7. Care este rolul altor profesionisti (reprezentanti ai invatamāntului medical, juristi, etc.) in aprecierea normelor etice?
  8. Care este relatia cu presa medicala si nemedicala si cum sunt sau nu sunt abordate in comun problemele de etica si deontologie?
  9. Etica medicala se refera doar la activitatea profesionistilor sanatatii sau poate fi abordata si ca o etica a pacientului, a asteptarilor acestuia in context istoric, social, cultural?
  10. Cum poate fi accentuat gradul de independenta al normelor etice fata de normele politice ce guverneaza o tara?
  11. Se impune realizarea- in perspectiva si in Romānia a unui institut de etica?

Chiar daca acest simpozion nu va oferi raspunsuri concrete la toate aceste intrebari el reprezinta fara indoiala o incomparabila sansa pentru practica medicala, o pledoarie pentru realizarea unui sistem adecvat de apreciere a propriei noastre activitati.

De asemenea, se impune, pe baza opiniilor ce vor fi formulate in cadrul simpozionului sa incercam sa elaboram un mesaj catre factorii cu putere decizionala din aceasta tara pentru a-i sensibiliza asupra problemelor de etica si deontologie ale profesiei de asistent medical.

rotit.gif (14140 bytes)